chocolade maken en bewaren

Chocolade bewaren, hoe doe je dat het beste?

Licht en lucht.

chocolade bewarenOnder invloed van licht en lucht wordt het vet in chocolade afgebroken tot kleine brokstukjes. Het gevolg is een sterke afwijking in smaak en een slechte geur. We noemen dit oxidatie. Daarom is het heel belangrijk om chocolade van licht en lucht af te schermen. Dus de chocolade bewaren in een afgesloten verpakking. Donkere en melkchocolade bevatten van nature een aantal anti-oxidanten. Witte chocolade bevat die stoffen echter niet, waardoor die veel gevoeliger is voor oxidatie dan de anderen. Het beste is dan ook om witte chocolade extra goed te beschermen.

Vochtigheid.

U moet chocolade goed beschermen tegen vochtigheid. Als vuistregel geldt hier een maximale relatieve vochtigheid van 70% in de opslagruimte. Ondoorlatende verpakking kan bescherming bieden tegen vochtopname. Maar overlappende verpakking kan ervoor zorgen dat vocht via hoeken en vouwen binnen treedt.

Bewaartijd van chocolade.  

Voor chocolade geldt: hoe korter de bewaartijd, hoe beter de kwaliteit van het product.

Temperatuur.

De ideale bewaartemperatuur voor chocolade ligt tussen de 12 en 20°C, maar moet ook constant gehouden worden. Bij hogere temperaturen wordt de chocolade zachter en zal ook de glans afnemen. Lagere bewaartemperaturen zijn minder riskant. Wanneer chocolade beneden 10°C wordt bewaard, kan er vocht worden afgezet op het oppervlak wanneer het bij kamer omstandigheden komt. Bij het op temperatuur brengen van de eindproducten, moet condensatie vermeden worden om suikerrijp te vermijden. Schommelende temperaturen zijn ook af te raden. Die kunnen immers het verschijnen van fatbloom of vetrijp versnellen.

Chocolade bewaren; de omgeving.

Chocolade is heel gevoelig voor het opnemen van vreemde geuren. Daarom moet je chocolade bewaren in een ruimte die vrij is van muffe of afwijkende geuren. Chocolade mag ook niet opgeslagen worden tussen of naast sterk geurende producten zoals vlees, vis, kaas en citrusvruchten. De verpakking van de chocoladeproducten moet bovendien volledig neutraal zijn. Het spreekt vanzelf dat het ook geen vreemde geuren mag afgeven. In de ruimtes waar chocolade bewaard wordt is roken niet toegestaan.

De vaak gehoorde opmerking dat chocolade in de koelkast bewaard moet worden verwijzen we naar het rijk der fabelen. Het is de meest gemaakte fout. Chocolade bewaar je op kamertemperatuur mits die niet hoger wordt dan 22 graden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *