chocolade proeven

Chocolade proeven om van te genieten.

Chocolade genieten en beleven.

Chocolade proeven is een kunst die je kunt leren. Voor de echte chocolade liefhebber is het proeven van chocolade een intense bijna intieme ervaring. Het kost tijd en concentratie om de complexiteit te ontdekken. Om te genieten van de langzaam opbouwende ervaring. Bewonder de glans, voel de textuur, hoor hoe knapperig de chocolade is. Maar pas wanneer de chocolade in de mond komt begint de ervaring van de smaak.

De kunst van chocolade proeven en beleven.

Er zijn vier dingen belangrijk om volop te genieten van de ervaring van chocolade.

  1. Kijk goed naar de chocolade. Zie hoe het glanst, bewonder de kleur. Kleuren variëren van melkachtig beige tot mahonie en donker bruin. De kleur onthult welke cacaobonen er zijn gebruikt.
  2. Geur. Ruik aan de chocolade. Inhaleer de geur, laat de geur binnenkomen in je lichaam en geest.
  3. Hoor. Breek de chocolade in kleine stukjes. Luister hoe het tussen je vingers breekt en knapt.
  4. Proef. Bijt een stukje van de chocolade af en laat het smelten op je tong. Proef de smaken, aroma’s en de samenhang.  Laat uw tong langs de chocolade glijden. Hierdoor gaat de temperatuur van de chocolade langzaam omhoog waardoor alle aroma’s, smaken en geuren volop vrijkomen. Sluit de ogen en concentreer op de ontwikkeling van de smaken in de mond.

Adem uit door uw neus op het moment dat de chocolade smelt in de mond. Nu inademen door de mond en het chocolade proeven begint pas echt. U proeft en ervaart de volledige smaaknoten en complexiteit van de chocolade.  Dat kan bloemig, fruitig, kruidig enz. zijn.

Adem uit door de mond net als wanneer u gaat fluiten. Daardoor stijgen alle aroma’s die vrijgekomen zijn op de tong en het gehemelte op naar de neus.  Concentreer een moment op uw tong om de verschillende smaken op te merken. Dan, als u wat langer wacht, kunt u dezelfde smaken nogmaals ontdekken maar nu met uw neus.

Net als wijn.

Net als bij wijn ontdekt u eerst de vluchtige aroma’s. Deze zijn direct aanwezig en verdwijnen langzaam als u begint te proeven. Daarna komen de aroma’s die we body aroma’s noemen. Dat zijn warme smaken zoals geroosterde noten, kruiden enz.  Blijf even hangen bij deze smaak-ervaring en u komt langzaam uit bij de finale smaken. Deze zijn vaak houtachtig, geroosterde cacaobonen, mout enz.

Geniet van uw chocolade beleving.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] chocoladeliefhebber kent u het verschil tussen massaproductie en ambachtelijk gemaakte chocolade producten. Er zijn legio winkels waar u […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *