chocolade tempereren doe je zo

Chocolade tempereren is niet moeilijk, dat doe je zo.

Zelf chocolade tempereren.

Als je zelf eens aan de slag wilt met chocolade of je eigen bonbons wilt maken is het nodig dat je leert hoe chocolade tempereren in zijn werk gaat.

Als je chocolade gaat smelten moet je om de chocolade krokant te maken en een mooie glans te geven tempereren of kristalliseren. Dat kun je op twee manieren doen.

  1. Tableren.

Bij het tableren laat je twee derde van de chocolade afkoelen tot circa 26 ºC. Daarna meng je het met de resterende chocolade die ongeveer 40 ºC is. Nu heb je chocolade met de perfecte temperatuur van circa 32 ºC en kun je het verder verwerken.

chocolade tempereren doe je zo

  1. De ‘ent’-methode.

Niet iedereen heeft een marmeren plaat tot zijn beschikking. Chocolade tempereren zonder marmeren plaat is ook mogelijk, wat je dan nodig hebt is een pan. Vul een pan met water en zet een ander pan of schaal boven op het water. Doe twee derde van de chocolade in de bovenste pan of schaal. Laat het water in de pan langzaam warm worden. Smelt twee derde van de chocolade op deze manier (au bain-marie) in de pan. Blijf roeren tot alles gesmolten is.

Haal de pan van het vuur als de chocolade gesmolten is. Nu voeg je het derde gedeelte chocolade er bij in kleine stukjes. Roer met een spatel door de chocolade tot alles gesmolten is. Je merkt dat de chocolade dikker wordt en begint te glanzen.

Test of je chocolade goed getempereerd is. Neem een schoon mes, doop de punt in de chocolade en leg het 4 minuten opzij. Als de chocolade nu gestold is dan heb je het ook goed gedaan en is het chocolade tempereren gelukt.

Je kunt heel veel mogelijkheden bedenken met de chocolade. Gebruik daarom je fantasie en maak er iets lekkers en origineels van. Succes met je eigen creaties, smullen maar! Vergeet niet om te genieten van wat je hebt geleerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *