Chocolade tempereren?

Chocolade tempereren doe je zo.Chocolade tempreren doe je zo

Als je zelf eens aan de slag wilt met chocolade of je eigen bonbons wilt maken is het nodig dat je leert hoe chocolade tempereren in zijn werk gaat.

Als je chocolade gaat smelten moet je om de chocolade krokant te maken en een mooie glans te geven tempereren of kristalliseren. Dat kun je op twee manieren doen.

1. Tableren.

Bij het tableren laat je twee derde van de chocolade afkoelen tot circa 26 ºC. Daarna meng je het met de resterende chocolade die ongeveer 40 ºC is. Nu heb je chocolade met de perfecte temperatuur van circa 32 ºC en kun je het verder verwerken.

2. De 'ent'-methode.

Niet iedereen heeft een marmeren plaat tot zijn beschikking. Chocolade tempereren zonder marmeren plaat is ook mogelijk, wat je dan nodig hebt is een pan. Je smelt twee derde van de chocolade au bain-marie in de pan.

Haal de pan van het vuur als de chocolade gesmolten is. Nu voeg je het derde gedeelte chocolade bij in kleine stukjes. Roer met een spatel door de chocolade tot alles gesmolten is. Je merkt dat de chocolade dikker wordt en begint te glanzen.

Test of je chocolade goed getempereerd is. Neem een schoon mes, doop de punt in de chocolade en leg het 4 minuten opzij. Als de chocolade nu gestold is heb je alles goed gedaan en is het tempereren gelukt.

Succes met je eigen creaties, smullen maar!