!
!
maak zelf chocolade

Maak zelf chocolade

Zelf chocolade maken?

Ooit gedacht dat chocolade maken simpel zou kunnen zijn? Gewoon cacaoboter en cacaopoeder  mengen met elkaar, iets zoets erbij, en klaar is Kees! Doe er in wat je zelf lekker vindt. Dat kan noten, vruchten, mint, kaneel of heel hip, maca zijn. Als je Stevia gebruikt als zoetstof kun je er zoveel van eten als je wilt.  En je kunt er zo veel van eten als je wilt. Want er is niks ongezonds aan. Je krijgt bovendien ook nog eens gezonde vetten zoals cacaoboter en kokosolie binnen.

Belangrijkste ingrediënt is de (rauwe) cacaoboter. Dit vet van de cacaoboon is plantaardig en smaakt heerlijk naar chocolade. Het zit vol met goede stofjes, zoals serotonine en de love drug fenylethylamine.  Ook voor magnesium is er geen betere bron te vinden. Het bestaat voor een groot deel uit de goede varianten van verzadigd vet, palmitinezuur en stearinezuur. Deze vetten zijn juist goed voor het hart en hebben geen negatief effect op het cholesterol. Omdat rauwe cacaoboter met de koudpersmethode wordt gemaakt blijft alle voedingswaarde behouden.

Recept

In onderstaand recept, wat oorspronkelijk van Dr. Mercola is, wordt er kokosolie door de cacaoboter gemengd. Experimenteer er maar lekker op los.

Ingrediënten (goed voor een kleine 200 gram chocolade).

 

150 gram (liefst rauwe) cacaoboter

25 gram kokosolie

50 gram (liefst rauwe) cacaopoeder

3 el stevia kristal of 15 druppels stevia

Klein beetje zout

 

Alternatieve versie (goedkoper maar ook erg lekker)

 

50 gram cacaoboter

50 gram kokosolie

50 gram kokos crème

30 gram cacao

2 el ahornsiroop

1 el steviakristal

Klein beetje zeezout

Eventueel aangevuld met:

 

1 tl vanille- essence of 1/2 tl vanillepoeder

1 tl kaneel

50 gram amandelen/hazelnoten/macademia in stukjes. Je kunt ook een gedeelte rozijnen/cranberries doen.

2 tl sinaasappelrasp (aan te raden!)

De bereiding:

– Smelt de cacaoboter en de kokosolie au bain marie (gewoon een bakje in een pan met warm water) op heel laag vuur . Als je de cacaoboter van tevoren in kleine stukjes snijdt, dan smelt het sneller.

 

– Roer de specerijen en de zoetstof door de gesmolten olie. Voeg daarna de cacaopoeder (door een zeef) toe tot het een homogeen mengsel is. De eventuele nootjes/vruchten voeg je nu ook toe.

 

– Giet het in een ondiepe schaal, op een bord, of in kleine vormpjes. Let op, als je niet goed roert voordat je het uitgiet blijft de steviakristal onderin zitten.

 

– Laat het in de koelkast (of vriezer) stollen.

 

En dan...eet smakelijk.